U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2014 / Resourcedeling

Resourcedeling

De projecten die in dit hoofdstuk worden besproken zijn schoolvoorbeelden van de resourcedeling van platformen en diensten. Het CIBG spoort al vele jaren lang zo veel mogelijk actoren aan om samen in plaats van op eigen houtje informaticaprojecten uit te voeren. Dat spaart geld uit voor de openbare financiën en bevordert de efficiëntie.
  1. Gewestelijk Data CenterResourcedeling

  2. Gewestelijk platform voor videobewaking

  3. Breedbandnet IRISnet

  4. BOS-platform

  5. Gewestelijke Dienstenintegrator (GDI)

  6. Cartografische tools UrbIS

  7. Fix My Street

  8. e-Catalogus

Gewestelijk Data Center1. Gewestelijk Data Center

De digitale technologie maakt de virtualisering mogelijk van servers die vroeger los van elkaar werkten; resourcedeling heeft hier verscheidene voordelen:

  • uiteraard op het economische vlak;
  • maar ook de voordelen van een krachtige, betrouwbare, veilige infrastructuur, die men gemakkelijker kan beheren omdat ze de toegepaste technologieën rationaliseert;
  • een antwoord op de toenemende behoefte aan gegevensopslag en -transfer.

Het Gewestelijk Data Center herbergt nu al de servers van Brusselse besturen (CIBG, Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, Leefmilieu Brussel, gemeente Evere) en host geïntegreerde platformen (BOS, NOVA, IRISbox...).

Het CIBG beschikt over een primaire site in zijn eigen lokalen en een secundaire site bij de ULB (redundant voor de essentiële toepassingen). Tussen september en december 2014 werd een derde serverzaal geïnstalleerd bij de DBDMH, met name voor de hosting van de beelden van het platform voor videobewaking.

Omdat de aanbevelingen die het Instituut voor de Nationale Rekeningen op verzoek van het CIBG heeft gedaan juridische problemen zouden kunnen scheppen, zal het globale project van het Gewestelijk Data Center opnieuw worden bestudeerd.

Gewestelijk platform voor videobewaking2. Gewestelijk platform voor videobewaking

Via het CIBG ontwikkelt het Brussels Gewest een project voor de resourcedeling van videobewakingscamera's.

Een studie over de opportuniteit en de (technische, juridische en budgettaire) haalbaarheid van het platform werd voorgelegd aan de Brusselse Regering. Op 27 maart 2014 heeft zij het CIBG de opdracht gegeven het project uit te voeren en de exploitatie toe te vertrouwen aan IRISnet cvba. Er werd een jaarbudget van 2 miljoen euro voor uitgetrokken.

  • Na een marktstudie (oktober 2014) werd een technische oplossing gekozen.
  • De oplossing werd op de twee sites van het Gewestelijk Data Center geïmplementeerd. IRISnet verbindt de twee sites en de verschillende deelnemers aan het project met elkaar. Tussen oktober 2014 en april 2015 werden technische tests uitgevoerd.
  • De Politiezone West maakt met 140 camera's als eerste deel uit van het platform, sinds het tweede kwartaal van 2015.
  • De juridische basis waarop de resourcedeling van de videobewakingsbeelden zal steunen, wordt nog geanalyseerd.

IRISnet3. Breedbandnet IRISnet

IRISnet is het gewestelijk breedbandnet.

Het wordt uitgebaat door een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met Mobistar (de opdrachtnemer van de openbare uitbesteding van 2012), het Gewest en het CIBG als aandeelhouders.

Het CIBG speelt een controlerende rol voor de opdrachtgevers. Het verifieert de correcte uitvoering, de effluëntie en de prijs van de geleverde diensten.

  • Als toekomstige uitbater van het platform voor videobewaking heeft IRISnet cvba een marktstudie uitgevoerd voor de keuze van de technische oplossing voor de dienst.
  • De migratie naar een nieuw platform voor Voice over IP, Unified Communication, die in 2014 begon en in het begin van 2015 werd voltooid, heeft de telefonieomgeving van de 30 opdrachtgevers (waaronder het CIBG) vernieuwd. 7.000 licenties zijn geactiveerd en 1.500 telefoonterminals geïnstalleerd.
  • 26 nieuwe glasvezelverbindingen met het net van IRISnet zijn geregistreerd, waaronder Bruxelles Formation, Innoviris, het ziekenhuis Molière Longchamps, het nieuwe gebouw van Leefmilieu Brussel, de kazerne van de DBDMH aan de Helihavenlaan en Net Brussel.
  • In het kader van het project Fiber to the School zijn 34 scholen aangesloten.
  • Na het Memorandum of Understanding (tussen het CIBG, zijn voogdijkabinet, de Haven van Brussel en Brussel Mobiliteit) heeft men regelmatig vergaderd om de werken voor de aanleg van het glasvezelnet optimaal te coördineren, in het kader van de resourcedeling van de netwerken en de gewestelijke investeringen.
  • De cvba heeft in juli het beheer van het gratis wifinet URBIZONE overgenomen dat in 2005 door het CIBG werd gelanceerd. Er zijn toegangspunten geopend in het gemeentehuis van Schaarbeek, op het Colignonplein, in het OCMW van Evere, op het gemeenteplein van Molenbeek en in de omgeving van het gemeentehuis van Anderlecht.

BOS

4. BOS-platform

BOS maakt een elektronisch beheer mogelijk van het secretariaat van elke vergadering of bijeenkomst (regering, gemeenteraad, OCMW, politiezones).

Deze gedeelde oplossing is al voor 5.300 vergaderingen gebruikt. Men heeft 224.700 dossiers behandeld en naar schatting een miljoen vellen papier bespaard.

In de loop van 2014 werd een nieuwe versie van BOS voltooid en in productie genomen.
Ze omvat een vijftigtal verbeteringen, zoals:

  • een meer intuïtieve ergonomie;
  • een betere compatibiliteit met de verschillende browsers (Firefox, Chrome, Explorer);
  • een geoptimaliseerde weergave voor tablets;
  • meer mogelijkheden voor kennisgevingen via e-mail;
  • de mogelijkheid om verscheidene documenten tegelijk toe te voegen;
  • toegang tot verschillende instanties met verschillende rollen (bijvoorbeeld een medewerker van een gemeente en een adviseur van een OCMW) enz.

BOS is geïmplementeerd bij 20 instellingen met bijna 3.000 gebruikers:

  • de OCMW's van Sint-Agatha-Berchem en Sint-Gillis;
  • de gemeenten Anderlecht, Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Molenbeek, Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Joost, Vorst en Watermaal-Bosvoorde;
  • de Brusselse regering;
  • COCOF en COCOM;
  • de politiezone 5342 (Oudergem/Ukkel/Watermaal);
  • de vzw IRISteam.

Gewestelijke dienstenintegrator5. Gewestelijke Dienstenintegrator (GDI)

Een dienstenintegrator is een cruciale schakel van de 'smart city'. Hij verzorgt de verzameling en de uitwisseling van elektronische gegevens met wettelijke waarde (authentieke bronnen) tussen de besturen en vermindert op die manier de administratieve last voor de burgers en de ondernemingen. Op termijn zullen de besturen geen gegevens meer mogen vragen die via de dienstenintegrator beschikbaar zijn.

De ordonnantie betreffende de oprichting van een gewestelijke dienstenintegrator werd op 8 mei 2014 goedgekeurd door het Brussels Parlement. Het CIBG werd belast met de implementatie van dit platform voor de integratie van diensten tussen de gewestelijke diensten, het federale niveau en de andere gefedereerde entiteiten.

  • De eerste elektronische gegevensstromen zullen eind 2015 operationeel zijn tussen de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij), de Kruispuntbank van Ondernemingen en het Rijksregister.

Andere stromen zullen worden gebruikt door IRISbox, onder meer voor de parkeerkaarten, zodat de burgers geen attesten van federale besturen (DIV) of gemeentebesturen (Rijksregister) meer zullen moeten voorleggen.

Er bestaan al plannen voor de creatie van een authentieke bron voor de adressen (BeSt Address). Brussels UrbiS wordt hier officieel erkend als gegevensbron voor het Brussels Gewest.

UrbIS6. Cartografische tools UrbIS©®

UrbiS viert in 2015 zijn 30ste verjaardag! Het is dé referentie voor de cartografie in het Brussels Gewest. De drie decennia hebben tal van ontwikkelingen gezien: van papier naar digitaal, van 2D naar 3D!

  • Bruciel is daar een mooi voorbeeld van. Met deze toepassing kan men tegelijkertijd oude en actuele luchtfoto's bekijken voor de periode 1930-2012.
  • Alle geüpdatete cartografische gegevens, met uitzondering van de kadastergegevens, zijn gratis toegankelijk en kunnen worden gedownload met een Open Data-licentie van het CIBG en Brussel Mobiliteit.
  • Het UrbiS-team van het CIBG heeft in 2014 belangrijke aanpassingen gerealiseerd, zoals:
    • de verbetering van de gegevens over de wegen: bijna 2.500 hectare, 90.000 adressen, 4.500 rijrichtingen, 540 parkeerzones, 120 stoplichten en 21 reclameborden zijn gecontroleerd;
    • de integratie van 'objecten', zoals de eigen sites van het openbaar vervoer, de middenbermen, de wegbermen, de tunnels, bruggen en viaducten;
    • de opname van 1.500 gebouwen in 3D en 2.100 gebouwen in 2D.
  • In het voorjaar van 2014 werden vluchten boven het Gewest uitgevoerd (door het consortium Aerodata-Avineon) voor de aanmaak van orthofotoplannen en de fotogrammetrische update van de 2D- en 3D-gebouwen.

GeoportaalHet geoportaal van het Brussels Gewest

Dit geoportaal past in de Europese Richtlijn INSPIRE (Infrastructure for Spatial InfoRmation in the European community), die het volledige Europese grondgebied in kaart wil brengen. Dat impliceert een interoperabiliteit tussen de cartografische databanken van alle lidstaten.

Het Brussels Gewest heeft in deze context de gegevens van verscheidene instellingen (Leefmilieu Brussel, Brussel Mobiliteit, Brussels Agentschap voor Stadsontwikkeling, Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse, MIVB, CIBG) geharmoniseerd om ze onderling compatibel en combineerbaar te maken, met het geoportaal als resultaat (februari 2014). Momenteel kan men in de interface voor de aanmaak van kaarten 77 gegevenssets gebruiken en 24 themakaarten raadplegen.

Fix-My-Street7. Fix My Street

Alle 19 Brusselse gemeenten gebruiken nu de toepassing Fix My Street, die in 2013 door het CIBG en Brussel Mobiliteit werd gelanceerd!

De burger kan ze gebruiken om alle tekortkomingen van de openbare ruimte te melden via één enkel elektronisch contactpunt: kuilen in de wegen, beschadigde voetpaden, versleten wegbedekking, uitgewiste wegmarkeringen en, sinds de nieuwe versie die in november 2014 online kwam, problemen met de openbare verlichting en de verkeersborden.

  • Elk incident wordt gegeolokaliseerd en kan met een foto worden aangevuld.
  • De burger moet niet uitzoeken welke instantie bevoegd is voor het probleem. Hij verstuurt zijn bericht en de backoffice bezorgt het aan de juiste partner. De MIVB, Vivaqua, Belgacom en Sibelga gebruiken het platform nu eveneens en worden op de hoogte gebracht van de incidenten die hen aangaan.
  • De toepassing maakt de follow-up van incidenten mogelijk en informeert de gebruikers via e-mail over de uitgevoerde werken.
  • Fix My Street heeft nu bijna 400 'professionele' gebruikers, voornamelijk gemeentelijke stedenbouwkundige diensten, openbare reinigingsdiensten, vergunninghouders, wegenbeheerders enz.
  • Iets meer dan 3.300 burgers hebben de toepassing sinds haar lancering gebruikt om problemen te signaleren.
  • In totaal zijn bijna 26.000 incidenten gemeld. 6 op 10 werden opgelost. Het saldo heeft vaak betrekking op grotere werken die men moet programmeren of meldingen die buiten de context vallen (gevels, privé-eigendommen enz.).

e-Catalogus8. e-Catalogus

Het CIBG schrijft in het kader van zijn missie gemeenschappelijke aanbestedingen uit, vooral voor informatica-uitrusting. 125 mandaterende instellingen hebben toegang tot een onlineversie van de aankoopcatalogus.

  • Dankzij de omvang van de bestelde volumes zijn de prijzen aantrekkelijk en leveren ze de overheid besparingen op.
  • De e-catalogus wordt beheerd op basis van openbare aanbestedingen die het CIBG in naam en voor rekening van de mandaterende besturen uitschrijft, zodat de besturen dat zelf niet hoeven te doen en online kunnen shoppen.

In 2014 hebben het CIBG en zijn klanten voor bijna 14 miljoen euro IT-materieel en -diensten besteld via de e-catalogus.

In 2015 zal het CIBG ook als marktcentrale optreden, dus als aanbestedende overheid die in eigen naam en voor rekening van derden opdrachten gunt. De e-catalogus zal in die zin worden aangepast.