U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2014 / Onderwijs

Onderwijs

De school van vandaag moet niet alleen de nieuwe informaticatools integreren maar ook de burger van morgen voorbereiden op de uitdagingen van de digitale samenleving. In een eerste fase heeft het CIBG de scholen uitgerust met materieel. Nu antwoordt het op de toenemende behoefte aan bandbreedte door de scholen aan te sluiten op het breedbandinternet. Dit is een van de paradepaardjes van smartcity.brussels.

Fiber to the School Fiber to the School

Nadat het de lagere en middelbare scholen met informaticamaterieel heeft uitgerust, levert het CIBG hen met het project Fiber to School een snelle internetverbinding.

De huidige verbindingen volstaan niet meer voor de nieuwe toepassingen van het digitale leren (computer, tablets, digitaal schoolbord, videoconferenties enz.).

Eind 2014 werden 34 middelbare scholen aangesloten op het glasvezelnet van IRISnet, dat een debiet van minimaal 100 Mbps mogelijk maakt. Het betreft openbare en vrije scholen van het Franstalige en het Nederlandstalige net en zowel het technisch als het algemeen vormend onderwijs. Tegen 2020 zullen alle (166) middelbare scholen worden aangesloten op het net van IRISnet, tegen een tempo van 28 scholen per jaar.

Fiber to the School wordt uitgevoerd door het CIBG en door het Gewest gefinancierd met een budget van een miljoen euro per jaar. Dat vertegenwoordigt een gemiddelde investering van 35.000 euro per school (inclusief werken aan de openbare weg en de aanleg van kabels).