U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2014 / Een "Smart" gewest

Een "Smart" gewest

Het concept 'smart city' vindt meer en meer ingang. Ook in het Brussels Gewest. De Regering heeft het belang ervan trouwens herhaaldelijk aangestipt in haar regeerakkoord. Het CIBG heeft in zijn witboek de weg naar de 'smart region' al uitgestippeld. Experts, politieke mandatarissen en economische actoren hebben tijdens de Brussels Smart City Summit op 3 juni 2015 een 'smart' strategie besproken.

Smart CityIn de aanloop naar elke gewestelijke verkiezing publiceert het CIBG een witboek ter attentie van de publieke, economische en sociale actoren. Dit is voor het CIBG een gelegenheid om na te denken over de uitdagingen van de nieuwe technologieën voor het Gewest en om werktrajecten voor de volgende legislatuur voor te stellen.

De editie 2014 van ons witboek focuste op het concept 'smart city'. Dat concept impliceert veel meer dan het aanbieden van wifi op openbare plaatsen. Het betreft vooral de integratie van de informatie- en communicatietechnologieën (ICT) waar het CIBG al 30 jaar op inzet binnen het gewest: mobiliteit, milieu, veiligheid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, bestuur enz.

In 2014 hebben wij een daguitstap georganiseerd naar Amsterdam, een van de pioniers in dit domein, om er het programma Amsterdam Smart City te ontdekken.

Ons witboek stelt een 'smart'-strategie op gewestelijk niveau voor. De nieuwe gewestregering heeft deze dimensie transversaal opgenomen in haar regeerakkoord. Onze nieuwe voogdijminister, Bianca Debaets, is trouwens niet alleen bevoegd voor de informatica maar ook voor de digitalisering.

In het hoofdstuk 'Brussel uitbouwen tot een digitale hoofdstad' vermeldt het regeerakkoord de organisatie van een digitale conventie. In samenwerking met het kabinet van mevrouw Debaets heeft het CIBG op 3 juni 2015 de Brussels Smart City Summit georganiseerd, met Belgische en internationale experts, Belgische CEO’s en vertegenwoordigers uit de Brusselse politiek.

Eind 2015 zal de Brusselse Regering een nota ontvangen met de aanbevelingen van de experts voor een efficiëntere benutting van het digitale potentieel van het gewest.

Daarnaast is het portaal 'smartcity.brussels' online gebracht. Het ontwikkelt de 'smart city'-strategie van het gewest en geeft de burgers nu al de kans om oplossingen voor te stellen voor de transformatie van het Brussels Gewest in een intelligent gewest. Eind 2015 wordt er voor het grote publiek een evenement georganiseerd rond het 'smart'-concept en deze initiatieven.