U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2012 / Bundeling van de videobeveiligingsdiensten

Bundeling van de videobeveiligingsdiensten

Om hun opdrachten te kunnen uitvoeren, beschikken meerdere overheidsspelers over beveiligingscamera’s op de openbare weg (politiezones, MIVB, Mobiel Brussel, Haven van Brussel, enz.). Tussen al die spelers is er echter weinig synergie. Iedereen organiseert zijn eigen systeembeheer.

Nu bestaat er een plan tot waarbij alle beelden via het IRISnet-netwerk zouden gaan en door alle operatoren gedeeld zouden worden, volgens hun respectieve toegangsrechten. Zo zijn de politiezones vragende partij om het traject van een verdachte op de openbare weg en in het openbaar vervoer, de evolutie van een verkeersongeval of een betoging te kunnen volgen.

Voor alle betrokken partijen biedt dit initiatief heel wat voordelen:

 

  • informatie wordt gedeeld;
  • er is betere coördinatie van de interventies op het terrein;
  • realtime opvolging van incidenten;
  • snellere en efficiëntere interventie van de hulpdiensten.

Intussen moeten nog een aantal technische en juridische kwesties opgelost worden voordat dit project concrete invulling krijgt (compatibiliteit van de formaten, opslag van beelden, bescherming van de persoonlijke levenssfeer, enz.). Een werkgroep is met al deze aspecten bezig. In 2012 is hij drie keer bijeen geweest en heeft hij volgende taken uitgevoerd:

  • voorstudie van de behoeften;
  • analyse van het strikte juridische kader dat noodzakelijk is, op basis van een studie door een advocatenkantoor;
  • ontmoeting met de Gouverneur van het arrondissement Brussel-Hoofdstad. De werkgroep heeft ook plannen voor een studiereis naar het hoofdcommissariaat van Parijs, die diverse camerabeveiligingsnetten gebruikt en ook een ethisch comité opgericht heeft.

Dit plan tot bundeling van de videobeveiligingsdiensten berust op drie pijlers in de gewestelijke IT-strategie: het IRISnet-netwerk, het Gewestelijk Data Center en de bundeling van resources ten gunste van alle partners.