U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2012 / Gewestelijk Data Center

Gewestelijk Data Center

Binnen de instellingen van het Brussels Gewest bestaan er ontelbare serverzalen, die niet altijd voldoen aan de beveiligings- en prestatienormen die vandaag gelden.

Daarom het idee om ze samen te brengen in eenzelfde infrastructuur: het Gewestelijk Data Center.

Voordelen:

  • bundeling van resources;
  • betere kwaliteit van de dienstverlening;
  • schaalbesparingen;
  • positieve impact op de ecologische voetafdruk van de gewestelijke IT;
  • naleving van de nieuwe normen, onder meer inzake Green IT.

In 2012 werd de bezinning over het Gewestelijk Data Center (GDC) voortgezet. De Brusselse Regering heeft haar voorkeur geformuleerd voor de bouw van een nieuwe primaire zaal, gecombineerd met, op termijn, een buitengebruikstelling van de secundaire zaal. Tegen september 2013 zal het CIBG de Regering de meest geschikte plek voor de installatie van dit GDC voorstellen.

Consolidatie van de CIBG-serverzaal

Tot dan moet een meer standvastige oplossing worden gevonden om de activiteitengroei van het CIBG en die van zijn klanten op te vangen.

De serverzaal is niet eindeloos uitbreidbaar. Bij de in 2012 voltooide moderniseringswerken werd de capaciteit opgedreven en werden energiezuiniger technologieën ingebouwd. Toch zit de zaal dicht tegen haar bovengrens. Nu al host zij 150 websites en 655 virtuele machines.

Zonder te wachten op de uiteindelijke bouw van het Gewestelijk Data Center zou een uitbreiding mogelijk zijn via het datacenter van een gewestelijke partner of door tijdelijk ruimte te huren bij een externe commerciële operator.

Monitoring

De eind 2011 aangekochte BSM-tool (Business Service Monitoring) zorgt voor een haarfijne monitoring van onze serverinfrastructuur en meet het niveau van de aangeboden diensten. Op die manier kunnen wij anticiperen op mogelijke problemen en kunnen wij incidenten doelmatig opsporen via de preventieve inzet van de betrokken teams.

Green IT

De nieuwe koelsystemen die op het dak van de computerzaal geïnstalleerd werden, verbruiken vijf keer minder energie dan de oude. De zaal werd met Green IT-technologieën uitgerust. Nieuwe becijferde indicatoren werden in onze procedures opgenomen om zo onze voetafdruk te verbeteren.