U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2012 / IRISnet

IRISnet

IRISnet is het gewestelijke breedband telecommunicatienetwerk. Het kwam in 2000 tot stand en vormt één van de pijlers van de IT-ontwikkeling in het Gewest. Een nieuwe openbare aanbesteding (IRISnet 2) werd in 2012 toegewezen aan een nieuwe operator.

Het IRISnet-netwerk ondersteunt een waaier van diensten: van gewone e-mailadressen tot online gegevensback-up, hosting van websites en van platformen zoals NOVA, plus ook telefonie (vaste, mobiele telefonie, data).

Met een totale lengte van meer dan 200 km bestrijkt IRISnet momenteel het hele Brusselse Gewest. De backbone van het netwerk bestaat minstens uit een kabelbundel van 72 glasvezels. De typologie van het netwerk is zodanig dat redundantie waar nodig en volgens de specifieke behoeften van elke instelling mogelijk is.

In 2012 waren 65 instellingen klant van IRISnet voor alle of een deel van de aangeboden diensten, en waren 591 sites op het netwerk aangesloten (waarvan 385 scholen). In 2013 en 2014 zullen de scholen die aan het Multimediaplan deelnemen, overschakelen naar een nieuwe bandbreedte die beter aan hun groeiende behoeften op dat vlak tegemoetkomt.

IRISnet is verder een conditio sine qua non voor de bouw van het Gewestelijk Data Center en voor cloud computing-technologieën.

Coöperatieve vennootschap

Eén van de kenmerken van de IRISnet 2-aanbesteding is de oprichting van een CVBA met een publiek-privaat aandeelhouderschap, die moet instaan voor het beheer van het netwerk. Dit heeft alles te maken met het streven naar maximale benutting van het netwerk, naar commercialisering van de beschikbare overcapaciteit en naar een behoud van de verworven knowhow. Alle mandaatgevers worden hierbij betrokken.

Uiteindelijk werd de opdracht in mei 2012 aan Mobistar toegewezen. Op 6 juli werd IRISnet cvba officieel opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Mobistar en het CIBG.

Mandaatgevers

IRISnet 2 is een overheidsopdracht «in naam en voor rekening van» de instellingen die het Brussels Gewest mandaat gegeven hebben en zo in de opdracht gestapt zijn.

122 mandaten werden ingezameld, afkomstig van gemeenten, OCMW's, ION's, politiezones, sociale huisvestingsmaatschappijen, enz.

Van juli tot oktober 2012 heeft de coöperatieve vennootschap werk gemaakt van de voorbereiding van de overdracht van de 65 gevestigde klanten met de bedoeling elke onderbreking van de onderschreven diensten te vermijden.

Op 1 november 2012 werd het totale beheer van het netwerk dan overgedragen aan de CVBA. De overdracht van de 57 nieuwe klanten naar de CVBA is aan de gang.