U bent hier: Home / Onze diensten / eCitizen / Faciliteren van administratieve stappen voor de burger / OCR, digitale inclusie van de burgers

OCR, digitale inclusie van de burgers

Openbare Computerruimte (OCR) – Digitale inclusie van de burgers| Paradigm Een Openbare Computerruimte (OCR) is een openbare ruimte die burgers een programma biedt voor toegang tot, opleiding in en begeleiding bij informatie- en communicatietechnologieën. De dienst Openbare Computerruimte (OCR) van Paradigm rust deze openbare ruimten (school, gemeentelokaal...) uit met de nodige IT-infrastructuur voor de aan de burgers voorgestelde projecten. De OCR’s helpen de digitale kloof in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te dichten.

Een Openbare Computerruimte (OCR) is een openbare ruimte die burgers een programma biedt voor toegang tot, opleiding in en begeleiding bij informatie- en communicatietechnologieën. De OCR helpt de digitale kloof in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te dichten. 

Paradigm rust deze openbare ruimten (gemeentelokaal, school, enz.) uit met IT-materiaal: computers, software, printers, projectors... en zorgt gedurende vier jaar voor het onderhoud van dit materiaal.  De OCR is een eerstelijnsspeler in de strijd tegen digitale ongelijkheid en is het meest efficiënte hulpmiddel om mensen die het verst verwijderd zijn van de digitale wereld te integreren. 

De digitale inclusie van de burgers bevorderen 

De digitalisering van de samenleving creëert kansen en maakt het leven voor burgers eenvoudiger. Deze digitalisering leidt echter ook tot ongelijkheden onder de bevolking, niet alleen op het vlak van toegang tot IT-tools en een internetverbinding, maar ook wat de kennis van die tools en hun gebruik betreft, evenals het vermogen om vertrouwd te raken met inhoud die dankzij Informatie- en Communicatietechnologieën toegankelijk is.  

Om van het Brussels Gewest een Smart City te maken die het welzijn van de burgers verbetert (zowel op privé- en professioneel vlak als op het gebied van de contacten met overheidsdiensten) en die de economische dynamiek weer aanzwengelt, moet er absoluut op globale en permanente wijze worden gewerkt aan de toegankelijkheid van digitale tools en aan de digitale basisvaardigheden van de burgers.  

Daarom heeft het Gewest een Plan voor digitale toegankelijkheid opgesteld. De Coördinatie Digitale Inclusie (CDI) voor het Brussels Gewest (binnen Paradigm) coördineert de uitvoering van dit meerpartijenplan, dat het resultaat is van een samenwerking tussen actoren uit de openbare en privésector, de academische wereld en het verenigingsleven. 

Digitale inclusie: de erkende OCR's 

Sinds 2019 bestaat er op het Brussels grondgebied een Label voor OCR’s die erkend zijn door het Brussels Gewest dat hun kwaliteit waarborgt. Dit label kan onder bepaalde voorwaarden worden verkregen en wordt toegekend voor onbepaalde duur, zolang de OCR de ontvankelijkheidscriteria en het Charter van de erkende OCR's naleeft. Hier vindt u de lijst van de erkende OCR's.

De aanvraag voor toekenning van het label dient per post te worden verstuurd ter attentie van de Coördinatie Digitale Inclusie, CIRB-Paradigm - Kunstlaan 21 – 1000 Brussel, of par e-mail aan inclusie@paradigm.brussels. Daartoe moet een formulier worden ingevuld: 

Aarzel niet om contact op te nemen met de Coördinatie Digitale Inclusie indien u nog vragen heeft. 

Kortom, de Openbare Computerruimte biedt burgers toegang tot digitale tools waarbij ze worden begeleid door mensen met een grondige kennis van deze tools. De aanpak van de OCR’s kadert binnen een duurzaam en structureel perspectief. Digitale technologieën zullen zich immers verder blijven ontwikkelen en nieuwe praktijken zullen blijven opduiken. De OCR’s zijn er dus om in te spelen op de veranderende behoeften van het publiek en op de evolutie van de digitale kloof, met bijzondere aandacht voor de basisvaardigheden (gebruik van de muis en het toetsenbord, de basisomgeving, basisvaardigheden op het vlak van internet).