U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2013 / Evenementen

Evenementen

  1. Camerabewaking en de prefectuur van Parijs

  2. "Libre Software Meeting"

  3. "Managing change towards quality service for the public" bij de GOB

  4. Bezoek aan Online Educa in Berlijn

  5. Opleidingen, workshops en User's club

  6. Think Tank

Camerabewaking en de prefectuur van Parijs 1. Camerabewaking en de prefectuur van Parijs

Op 1 1 en 12 juni 2013 bracht een delegatie van burgemeesters, chefs van politiezones van het Brussels Gewest en het CIBG een bezoek aan het controlecentrum van de prefectuur van Parijs. Dat centrum beheert de beelden van bijna 1.500 bewakingscamera's.

Net als in Brussel beschikten diverse operatoren over beveiligingscamera's, maar ze wisselden de beelden niet met elkaar uit. De prefectuur voerde daarom een centraal systeem in gebaseerd op duidelijk afgelijnde criteria wat betreft technische normen en privacy.

Het bezoek past in het camerabewakingsplatform dat de Brusselse Regering wil oprichten.

Libre Software Meeting - Richard Stallman2. "Libre Software Meeting"

Begin juli vond de 14de editie van de Libre Software Meeting (LSM) plaats in Brussel. De deelnemers konden er conferenties, rondetafelgesprekken en praktische ateliers over freeware bijwonen.

In het licht van zijn "Mission statement" blijft het CIBG technologisch neutraal. In het kader van de toevertrouwde opdrachten echter gaat het Centrum na of vrije software aangewezen is. Wanneer deze programma's op dezelfde manier voldoen aan de opgelegde functionele en technische criteria, krijgen ze de voorkeur op proprietary software.

Bezoek van Richard Stallman, de goeroe van de freeware, aan de CIBG-stand.

Gewestelijke Overheidsdienst Brussel3. "Managing change towards quality service for the public"bij de GOB

Eind oktober 2013 nam het CIBG deel aan het seminarie "Managing change towards quality service for the public" georganiseerd door de directie Externe Relaties van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.

In aanwezigheid van administratiehoofden van diverse Europese hoofdsteden, waaronder Berlijn, Bratislava, Boedapest, Helsinki, Riga, Wenen en Vilnius, stelde het CIGB twee projecten voor die symbool staan voor de kwalitatieve aanpak van de diensten verleend aan de Brusselse burgers: het elektronische loket IRISbox en de mobiele app Fix My Street.

Online Educa4. Bezoek aan Online Educa in Berlijn

Het CIBG was van 3 tot 6 december aanwezig op de Online Educa-beurs in Berlijn, de grootste beurs over nieuwe technologieën ten dienste van onderwijs en leersystemen.

Op deze internationaal vermaarde beurs stond het Multimediaplan van het Brussels Gewest centraal op de CIBG-stand, net als de HôpiTAAL-software van Huis van het Nederlands dat gebruikt wordt voor de taalopleidingen van werknemers in ziekenhuizen en voor Brusselse ambtenaren (de software werd overigens door het CIBG gefinancierd).

Brigitte Grouwels, de gewestminister die bevoegd is voor informatica, kwam de beurs bezoeken om er ideeën en werkpistes voor het Brussels Gewest op te doen, maar ook om het project "Fiber to the School" voor te stellen.

Plone Workshop5. Opleidingen, workshops en User's club

Het CIBG organiseert in zijn lokalen tal van vergaderingen voor zijn medewerkers en klanten.

In 2013 volgde elk personeelslid een opleiding Impress, Calc en Writer van Open Office.

Elke maand organiseren we "Plone-workshops" voor personeelsleden en klanten die met dit CMS (Content Management Systeem) werken om de pagina's van een website te beheren. Elke deelnemer komt naar de vergadering met praktische vragen die in groep worden besproken en opgelost.

Het betrokken gemeente- en gewestpersoneel volgde opleidingen voor het beheer van de NOVA-, Fix My Street- en BOS-platformen (elektronisch beheer van vergaderingen).

Twee specifieke User's Clubs rond de UrbIS©® -producten gingen dieper in op de atlas van de archeologische ondergrond van het Brussels gewest en op het ontstaan van de beheersoftware voor de OSIRIS-bouwplaatsen van Brussel Mobiliteit.

Think Tank6. Think Tank

Het CIBG nam 5 jaar geleden het initiatief om de communicatieverantwoordelijken van andere instellingen van openbaar nut, van de GOB, gemeentes, politiezones enz. samen te brengen om e-communicatiegerelateerde zaken te bespreken.

In 2013 organiseerde het Centrum twee dergelijke vergaderingen onder de naam "Think Tank":

  • - in maart, over de sociale media als communicatiemiddel;
  • - in oktober, over de impact van de informatica-evolutie op de media.

Op elke vergadering brengen deskundigen (webdesigner, journalist, ontwikkelaar, communicatieverantwoordelijke…) een presentatie, waarna een debat tussen de deelnemers volgt.