U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2013 / Dienstverlening aan de burger

Dienstverlening aan de burger

  1. IRISbox

  2. Nova: online vergunningen

  3. OCR van Molenbeek

1. IRISbox

IRISbox

Het elektronische loket IRISbox van het Brusselse Gewest is bestemd voor burgers, ondernemingen en besturen.

  • U hoeft niet langer naar het gemeentehuis te gaan voor officiële administratieve documenten. Dankzij de elektronische identiteitskaart
  •  en IRISbox kunnen burgers documenten voortaan online aanvragen. Momenteel zijn 18 van de 19 gemeentes op IRISbox aangesloten.
  • Vandaag zijn meer dan 30 plaatselijke of gewestelijke instellingen op IRISbox aanwezig en bieden ze bijna 300 online formulieren aan!
  • Via IRISbox kunnen ook ondernemingen en vrije beroepen formulieren aanvragen en administratieve stappen afhandelen. Bijvoorbeeld: architecten kunnen UrbIS®©-licenties krijgen voor de gewestelijke kaartenbank, begrafenisondernemers kunnen overlijdens online aangeven in Brussel en Anderlecht.

Het aantal unieke gebruikers van IRISbox is met 13% gestegen van 38.000 in 2012 naar bijna 43.000 gebruikers in 2013. Het aantal online bestelde documenten is met 25% toegenomen en vertegenwoordigt 20.760 stuks!

In juni 2013 werd een nieuwe versie van IRISbox online gezet. Dankzij een gebruikersvriendelijke en intuïtieve interface is deze nieuwe versie gemakkelijker in gebruik. Dat verbeterde gebruiksgemak zou het aantal online transacties moeten stimuleren. Aan de hand van een configuratietest kunt u nagaan of uw computer geschikt is voor IRISbox.

De lancering van de versie 4.0 van IRISbox werd ondersteund met een communicatiecampagne, affiches en radiospotjes.

NOVA2. Nova: online vergunningen

Nova is een platform dat specifiek is bestemd voor het beheer van de stedenbouw- en milieuprocedures. Het platform moet vooral de uitreiking van de vergunningen versnellen en voorkomen dat dezelfde informatie herhaaldelijk moet worden ingevoerd, terwijl alle gebruikers over dezelfde data beschikken. In de 2de helft van 2014 zullen alle 19 gemeentes van het Gewest op het platform aangesloten zijn!

Aanvankelijk was Nova alleen toegankelijk voor de besturen, maar intussen is het beschikbaar voor alle burgers. Wie een renovatie- of bouwvergunning in het Brussels Gewest aanvraagt, kan dus op elk moment nagaan hoe het met zijn dossier staat (dankzij uw eID en een code die u ontvangt wanneer u uw aanvraag indient).

Een continu bijgewerkte kaart toont bovendien alle vergunningsaanvragen die zijn behandeld sinds juli 2009 (voor verbouwingen, renovaties, het vellen van bomen enz.) en de status ervan (in behandeling, geweigerd, geannuleerd, toegekend).

https://stedenbouw.irisnet.be/vergunningen

3. OCR van MolenbeekOpenbare Computerruimte

In februari 2013 opende de 15de Openbare Computerruimte (OCR), gefinancierd door het Gewest en ingericht door het CIBG, haar deuren in Molenbeek (Hoveniersstraat 45).

Dit initiatief past binnen het kader van de maatregelen die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest treft om de digitale kloof te dichten. Sommige mensen zijn immers helemaal niet vertrouwd met computers, software of zelfs met het Internet.

Daarom worden er geregeld cursussen en opleidingen georganiseerd in de OCR. De OCR van Molenbeek werd trouwens als een computerklas opgevat: het lokaal is ingericht voor 18 deelnemers die elk over hun eigen computer met hoofdtelefoon en microfoon beschikken. Een interactief bord en een videoprojector vervolledigen de installatie.

Lees het persbericht over de opening van de OCR van Molenbeek.