U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2012 / Woord van de Algemene Directie

Woord van de Algemene Directie

Inleiding van de Directie voor het Jaarverslag

Burgers zijn het gewoon dat privéwebsites efficiënt werken en zij verwachten dezelfde alertheid van hun gemeente, van openbare diensten. Nu is het voor overheidsbesturen niet zo eenvoudig om zich in het avontuur te storten en om de nodige technische en financiële resources te vinden, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.

Het CIBG staat klaar om hen te helpen en hen te ondersteunen bij de uitrol van dergelijke nieuwe technologieën ten behoeve van zowel de burger als de ambtenaar. Modernisering van de overheidsdiensten, daarover gaat het hier inderdaad. Aan dit onderwerp heeft het regeerakkoord 2009-2014 trouwens een volledig hoofdstuk gewijd.

Zo is het CIBG van start gegaan met grootschalige projecten zoals het elektronisch loket IRISbox, de platformen BO Secretariaat, TXChange, NOVA, ...

Maar het CIBG doet dat niet alleen. Wel met de steun van de plaatselijke besturen die voluit willen gaan voor interactie met burgers, ondernemingen en andere besturen.

Nogal wat van onze projecten zagen het daglicht omdat een gemeente of een bestuur een drijvende kracht tot verandering wilde zijn. Wij moeten vaststellen dat er nog heel vaak defensieve reflexen zijn tegenover de weliswaar ingrijpende veranderingen die de nieuwe technologieën met zich brengen. Maar met genoegen stellen wij ook vast dat na de gewestverkiezingen van 2012 het merendeel van de schepenen voor informatica in het Brussels Gewest vrijwel digital natives zijn.

Ons jaarverslag 2012 besteedt heel bijzondere aandacht aan de platformen BO Secretariaat en TXChange. Bij deze willen wij graag de gemeentebesturen en OCMW's danken, die bereid waren om voor deze tools «proefkonijn» te spelen. Wij zijn verheugd dat wij hierbij te maken kregen met mensen, die digitale veranderingen naar waarde weten te schatten en die met ons de eerste stap gezet hebben.

2014 wordt een verkiezingsjaar voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest De traditie wil dat het CIBG ter die gelegenheid een Witboek publiceert aan het adres van de (toekomstige) gewestmandatarissen. Doorgaans is het een bundeling van ideeën, uitdagingen en aanbevelingen met het oog op het gebruik en de verdere ontwikkeling van nieuwe technologieën. Begin 2014 zal het van de pers rollen.

Voor onze teams zullen die verkiezingen ook logistieke opdrachten met zich brengen, die in een recordtijd volbracht moeten worden: inventaris van de apparatuur in de kabinetten, aanmaak van mailaccounts voor de nieuwe mandatarissen, installatie van nieuwe ministeriële kabinetten, beheer van de beveiligde toegang tot allerlei platformen en toepassingen, opleidingen, …

In 2014 staan ook de voorbereidende werkzaamheden tot de concrete toepassing van de 6de Staatshervorming op het programma. Belangrijke bevoegdheden in verband met werkgelegenheid, gezondheidszorg en bijstand aan personen, kinderbijslag, mobiliteit en verkeersveiligheid, werden van het federale naar het gewestelijke vlak overgeheveld. En dat heeft heel wat gevolgen voor de IT-toepassingen en software, zowel voor beheersdoeleinden als ten behoeve van de burger.

Ook het Gewest heeft zijn integrale omschakeling doorgemaakt, van een IT-nihil naar een volledige informatisering van de plaatselijke besturen, de ION's en het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (MBHG). Intussen staan ons nog bepaalde reacties voor de geest van mensen die, zowat 20 jaar geleden, hun twijfels hadden over het nut van een internetaansluiting voor onze gewestelijke spelers.

Dankzij de samenwerking met bepaalde plaatselijke overheden en besturen zijn wij erin geslaagd de IT-uitdagingen op te nemen en het Gewest in het digitale tijdperk te verankeren. Heel wat e-governmentdiensten, of zelfs m-governmentdiensten zijn al operationeel, zoals diegene die in ons jaarverslag aan bod komen. Volgende stap moet zijn deze te integreren in een alomvattende aanpak, waarbij de gebruiker in het middelpunt van het proces geplaatst wordt.

IT in Brussel berust op drie sterke pijlers:

  • eerste pijler is het CIBG, een door het Gewest gefinancierde Instelling van Openbaar Nut die algemene toepassingen ontwikkelt en over een eigen hosting-infrastructuur beschikt;
  • tweede pijler is IRISteam vzw, de human resources, de grijze IT-cellen van ons Gewest;
  • derde pijler tot slot is IRISnet, het geavanceerde telecommunicatienet.

Voor de samenhang tussen deze drie pijlers zorgt de Algemene Directie van het CIBG, onder het gezag van voogdijminister Brigitte Grouwels.

Tot slot hebt u het al gemerkt, het CIBG heeft een punt gezet achter de gedrukte versie van zijn jaarverslag. Enkel de online versie blijft nog bestaan. Die stap past volledig in onze ondernemingsstrategie waarin onder meer Green IT en verkleining van onze ecologische voetafdruk centraal staan. Ook al drukken wij nog altijd brochures – zij het met plantaardige inkt en op papier afkomstig van verantwoorde bosbouw – met dit jaarverslag 2012 zetten wij alweer een stap in de goede, groenere richting.>

Hervé FEUILLIEN Robert HERZEELE
>Directeur-Generaal Adjunct-Directeur-Generaal