U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2012 / NOVA

NOVA

NOVA is het specifieke beheersplatform voor stedenbouwkundige en milieuvergunningen.Het wordt door verscheidene besturen gedeeld en maakt ook het beheer mogelijk van de dossiers in verband met de energieprestaties van gebouwen (EPB) en de stedenbouwkundige overtredingen. Aangezien het een transversaal platform betreft, geldt het als een schoolvoorbeeld voor de bundeling van resources. Alle technische of wetgevende wijzigingen worden uitgevoerd ten voordele van alle gebruikers. De CIBG-teams hebben ook gewerkt aan een aanpassing van het BWRO (Brussels Wetboek voor Ruimtelijke Ordening) en aan de gewestelijke gevolgen van de nieuwe Staatshervorming inzake stedenbouw.

Opzet van dit platform is vanzelfsprekend het beheer van deze dossiers te versnellen door de herhaalde invoer van identieke gegevens te vermijden. Het pakket bevat ook specifieke modules zoals een vervaldagenboek dat alarmen genereert bij het overschrijden van termijnen, alsook een krachtige zoekmachine.

514 actieve accounts!

In 2011 focuste het platform op alles wat met Leefmilieu Brussel te maken heeft. In 2012 lag de nadruk op de gemeenten. In 2013 tot slot zal vooral worden gewerkt aan de interacties tussen beide.

In 2012 zijn twee bijkomende gemeenten in het platform gestapt: Koekelberg en Sint-Pieters-Woluwe. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart om binnenkort ook de Stad Brussel als gebruiker te verwelkomen.

In totaal zijn er op dit ogenblik 514 actieve accounts op NOVA. 439.000 dossiers werden in 2012 via het platform verwerkt (tegen 336.000 in 2011) en 367.000 documenten werden met de toepassing aangemaakt (tegen 285.000 in 2011).

Herziening van het platform

De voor de ontwikkeling van NOVA gebruikte technologie is verouderd en heeft zijn beperkingen bewezen. Om de prestaties van het platform op peil te houden en aan alle verzoeken om wijzigingen vanwege de gemeenten te kunnen voldoen (zoals gebruik van cartografie in de toepassing zelf of van hyperlinks in tekstvelden) is een overstap naar andere software aangewezen. De keuze is gevallen op Open Source-technologieën. Met alle partners zijn de besprekingen hierover nog aan de gang.

Ook komt er een link tussen NOVA en BO Secretariaat. Vroeger moesten de « aan het College voor te leggen documenten» van een stedenbouwkundig dossier zowel een keer in NOVA als nog een keer in BO Secretariaat ingevoerd worden. Op termijn zal NOVA die documenten rechtstreeks doorsturen naar de documentstroom van het gemeentecollege. Dit zal heel wat tijd besparen, want gemiddeld zijn er zowat tien dergelijke beraadslagingen per dag en per gemeente.

Vergunningen online

Tot in 2012 stond het NOVA-platform enkel open voor de besturen die verantwoordelijk zijn voor stedenbouwkundige en milieuvergunningen.

Onder druk van de Brusselse Regering om de administratie te moderniseren, staat NOVA nu ook open voor de burger, die nu het administratief traject van zijn aanvraag online kan volgen.

De burger kan zijn eigen dossier raadplegen en op een kaart alle lopende dossiers bekijken. De functie waarbij een burger of een onderneming een dossier rechtstreeks online kan indienen, heeft in de loop van 2012 heel wat inspanningen gevraagd van de CIBG-teams. Nog steeds moeten juridische en technische hinderpalen overwonnen worden zoals:

  • de harmonisering van de procedure binnen alle besturen;
  • de convergentie van de door alle partners gebruikte technologieën;
  • de wettelijke geldigheid van een online ingediend dossier;

Zijn dossier online raadplegen

Wie zijn dossier wil raadplegen, moet gewoon inloggen op de gewestportal voor stedenbouw en daarna klikken op de tab «Online vergunningen».

Volgende stap is zijn elektronische identiteitskaart in de lezer schuiven en de pin invoeren die het bestuur u bij de indiening van uw aanvraag bezorgd heeft.

In deze toepassing zit een up-to-date kaart die alle lopende stedenbouwkundige vergunningen en attesten toont, zowel in de eigen wijk als op het hele grondgebied van het Gewest.

In 2012 werden die openbare dossiers bijna 11.000 keer geraadpleegd. De rubriek « Online vergunningen» werd 32.732 keer aangeklikt.