U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2013 / Onderwijs

Onderwijs

  1. Het Multimediaplan

  2. Fiber to the School

  3. Tevredenheidsenquête bij de schooldirecteurs

Multimediaplan1. Het Multimediaplan

Sinds 1998 voorziet het CIBG de lagere en middelbare scholen van computermateriaal en internetverbindingen. Het Multimediaplan blijft niet beperkt tot het leveren van materiaal, maar houdt ook de opleiding van verantwoordelijken in de scholen in, assistentie via de IRISline-helpdesk, het onderhoud van het materiaal en een verzekering.

Voortaan kunnen 550 scholen van dit plan gebruikmaken, ofwel 91% van alle lagere scholen en 96% van alle middelbare scholen van alle onderwijsnetten.

Sinds de lancering van het Multimediaplan investeerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meer dan € 30 miljoen om het gebruik van de nieuwe technologie in het onderwijs te ondersteunen.

De laatste fase van het Multimediaplan werd in november 2013 afgerond (persbericht). In die fase werden 600 tablets, meer dan 2.000 computers en 100 servers voor een budget van € 3,2 miljoen toegekend.

Fiber to the School 2. Fiber to the School

Nu de scholen over computermateriaal beschikken, focust het Multimediaplan op een snelle internetverbinding voor alle instellingen.

Dat project, dat de naam "Fiber to the School" kreeg, werd aan de pers voorgesteld op de Online Educa 2013-beurs in Berlijn.

De huidige verbindingen zijn snel genoeg voor huishoudelijk gebruik, maar volstaan niet meer voor het toenemende computergebruik op scholen.

In een eerste fase migreren de scholen van een ADSL- naar een VDSL-verbinding (of een verwante technologie), wat een debiet van 12 tot 16 Mbps mogelijk maakt (in plaats van 2 of 3 Mbps).

Daarna krijgen ze via het gewestelijke IRISnet een optischevezelverbinding die nog sneller gaat dan de huidige breedbandverbinding.

Tegen het einde van de legislatuur 2014-2019 zullen alle middelbare scholen over een snelle glasvezelverbinding beschikken, naar rato van 28 scholen per jaar.

3. Tevredenheidsenquête bij de schooldirecteurs

Een onafhankelijk onderzoeksbureau voerde een tevredenheidsenquête uit bij de directeurs van scholen die de steun krijgen van het Multimediaplan.

Met een deelnamegraad van 72% schetst dit onderzoek een tamelijk compleet beeld van de situatie.

De directeurs zijn in het bijzonder tevreden over het geleverde materiaal en waarderen de kwaliteit ervan. Bovendien zeggen ze vertrouwen te hebben in de diensten aangeboden door het CIBG en in de medewerkers van het Centrum.

Dankzij deze enquête kan het CIBG nog beter inspelen op de wensen en verwachtingen van de scholen.