U bent hier: Home / Nieuws / Publicaties / Jaarverslagen / Jaarverslag 2012 / UrbIS ®©

UrbIS ®©

Brussels UrbIS®© (Brussels Urban Information System) staat voor een reeks digitale cartografische producten die het volledige grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestrijken, dit is bijna 160 km². UrbIS ®© dient als basis voor heel wat toepassingen (zoals de portals Brussel Mobiliteit en Stedenbouw), en voor allerlei besturen, architecten, stedenbouwkundigen, landmeters, topografen, enz. ...

Open Data

Al vele jaren kunt u alle cartografische gegevens, met uitzondering van de kadastergegevens, gratis downloaden via het elektronisch loket IRISbox. Het aantal UrbIS ®©-licentieaanvragen is stabiel gebleven in vergelijking met vorig jaar, zijnde ongeveer 200.

In 2013 zal het kosteloze en toegankelijke karakter van UrbIS ®© verder opgedreven worden via de invoering van een Open Data-beleid (officiële Belgische website http://data.gov.be). Samen hebben Mobiel Brussel en het CIBG een Open Data-licentie uitgewerkt voor de distributie van hun gegevens.

Topografische opmetingen

In 2012 hebben Mobiel Brussel, de MIVB en het CIBG een technisch bestek uitgewerkt om in overleg topografische opmetingen uit te voeren. Om de onderlinge uitwisselingen te vergemakkelijken, hanteren de drie instellingen dezelfde technische criteria.

Vlucht

In het voorjaar 2012 werden boven het Gewest vijf vluchten uitgevoerd, die een nieuwe set luchtfoto's opgeleverd hebben.

  • verticale luchtfoto's met hoge resolutie (1 pixel = 7,5 cm) worden in hoofdzaak gebruikt voor de fotogrammetrische bijwerking van UrbIS®©;
  • schuine luchtfoto's, die een beter beeld van het grondgebied bieden, zullen voor de eerste keer in de UrbIS®©-catalogus worden aangeboden;
  • een LiDAR-opmeting (Light Detection and Ranging) met hoge densiteit (± 32 punten/m²) dient om het reliëf in kaart te brengen en een volledig 3D-model van het Gewest aan te maken. De integratie van de 3D zal nog het hele jaar 2013 duren.

Bemerk dat het vereenvoudigde 3D-model dat het CIBG tussen 2007 en 2009 gemaakt heeft, regelmatig gebruikt wordt door architectenbureaus die aan wedstrijden deelnemen, zoals bijvoorbeeld de door Beliris uitgeschreven wedstrijd voor de heraanleg van de Schumanwijk.

UrbIS « as a service »

«UrbIS aas» is een platform van geoservices, waarmee het CIBG op verzoek makkelijk cartografische toepassingen kan creëren op basis van de UrbIS®©-kaarten.

Deze toepassingen zijn niet bestemd voor het grote publiek maar komen tegemoet aan specifieke behoeften van CIBG-klanten.

Opzet van « UrbIS aas » is de partner van het CIBG inventaristoepassingen voor cartografische gegevens ter beschikking te stellen, dit snel en tegen een lage kost.

Zo hebben negen dergelijke inventaristoepassingen in 2012 het licht gezien:

  • Bomen, voor de bomen langs openbare wegen (MBHG);
  • Socioculturele verenigingen voor de gemeente Etterbeek;
  • Werven, voor de gemeente Sint-Agatha-Berchem;
  • Signalisatie (verkeersborden) voor Anderlecht;
  • One way map (de verkeersrichtingen);
  • Sportinfrastructuren en sportclubs voor de COCOF;
  • Overstromingen voor Leefmilieu Brussel;
  • Actoren van innovatie voor Research in Brussels.

INSPIRE-richtlijn

 

Opzet van de Europese INSPIRE-richtlijn is de toegang tot geografische informatie in Europa te vergemakkelijken door het hele Europese grondgebied, van grens tot grens, in kaart te brengen. Dit in het kader van de uitwerking en uitrol van een milieubeleid op Europese schaal.

In het licht hiervan verplicht de Commissie de Lidstaten om te zorgen voor interoperabiliteit van hun cartografische databases.

Die verplichtingen werden omgezet door een ordonnantie waaraan het Gewest zich dient te houden, met onder meer de ontwikkeling, de exploitatie en het onderhoud van een specifieke geoportal (geografische portaalsite). Intussen zijn de uitvoeringsbesluiten echter nog niet goedgekeurd en zijn tegelijk al meerdere door de Europese Unie vastgelegde termijnen bereikt.

Het zogenaamde GEOBRU-comité, waarin vertegenwoordigers zetelen van Leefmilieu Brussel, het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO), het MBHG, het CIBG… heeft tot taak gekregen INSPIRE op gewestelijk vlak ten uitvoer te brengen.

Met de bedoeling de planning van de richtlijn na te leven, werd een eerste versie van de portal in juni 2012 online gebracht. Hij werd ontwikkeld aan de hand van Open Source-software, waaronder Geonetwork, dat reeds door Leefmilieu Brussel gebruikt wordt voor het beheer van zijn metagegevens.

Eind 2012 volgde een tweede release van de geoportal met een aantal nieuwe functionaliteiten en een eerste aanzet tot een beveiligingsmethodiek (met name authenticatie van de gebruikers). De 3de release is momenteel in de maak en zal in 2013 ter validering worden voorgelegd aan de verschillende ministeriële kabinetten.