U bent hier: Home / Nieuws / Opinie / De slimme stad als antwoord op de toenemende stedelijke bevolking

De slimme stad als antwoord op de toenemende stedelijke bevolking

Didier Ongena, General Manager Microsoft Belgium & Luxembourg
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Didier Ongena

Een vijftiental vooraanstaande personen werden uitgenodigd om in de periode van januari 2018 tot juni 2019 een opinie te publiceren op de website van het CIBG: allemaal krijgen zij op die manier de kans om hun visie voor het Brussels Gewest van morgen uit de doeken te doen en om hun wensen met betrekking tot de gewestelijke ICT’s te formuleren.

Tegen 2050 woont naar schatting zeventig procent van de wereldbevolking in de stad. De druk om onze steden efficiënter, veiliger en milieubewuster te maken neemt dus toe. Door nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie (AI) of het internet der dingen (IoT), kunnen we het leven in steden aangenamer maken en het hoofd bieden aan de toenemende bevolking. Van verbeterde mobiliteit tot energiebesparing en stedelijke planning: de toekomst is aan de slimme stad.

Word fan van je stad

In de toekomst zal het stadsleven er helemaal anders uitzien. Zo zal je smartphone en agenda zich kunnen koppelen aan de enorme hoeveelheid beschikbare informatie. Met al die gegevens kan een digitale assistent zoals Cortana je suggesties geven om bijvoorbeeld je dag en route optimaal te plannen. Moet je boodschappen doen in het centrum? AI analyseert de data over parkeerbeschikbaarheid en raadt je aan nog even thuis te blijven tot er parkeerplekken beschikbaar zijn of raadt je een alternatief vervoersmiddel aan. De mogelijkheden zijn eindeloos. En het ultieme doel? Het stadsleven zo aangenaam, efficiënt en veilig maken.

Een slimme stad is gebouwd op een stevige digitale basis

Een app of een chatbot maken een stad nog niet slim. Wat een echte smart city typeert, is dat het een digitaal fundament ontwikkelt waaraan ze projecten met nieuwe technologieën kunnen koppelen. Steden, en dus ook Brussel, die slim willen zijn, kijken dus best voorbij losse projecten. Idealiter start zo’n stad een heuse digitale transformatie zoals in de commerciële sector.

Voor Microsoft bestaat zo'n een fundament uit vier blokken die elk hun eigen rol spelen om de stad slim te maken. Het eerste is een stedelijke variant van CRM, of citizen relationship management-systeem, waarin steden en gemeenten informatie over hun inwoners of bezoekers kunnen verzamelen om zo hun noden beter te begrijpen. Ten tweede is er een digitale dienstverlening nodig, zoals een e-loket of chatbots die zorgen voor een beter contact met inwoners en dat stadsmedewerkers zich kunnen focussen op complexere zaken. Het derde blok, een modern ERP-pakket, zorgt ervoor dat de verschillende stadsdiensten efficiënter kunnen samenwerken. Van het zwembad tot het stadhuis, alle stedelijke instanties moeten hun werkprocessen kunnen digitaliseren zodat ook info over bijvoorbeeld bestellingen en openingsuren kan verwerkt worden in het fundament. Ten slotte is het belangrijk dat steden hun infrastructuur moderniseren met sensoren en camera's om informatie te krijgen over wat er in de stad gebeurt.

Privacy en cyberbeveiliging als prioriteit

De absolute prioriteit voor iedereen die grote hoeveelheden data gebruikt, of het nu bedrijven of steden zijn, is zonder twijfel privacy en veiligheid. Focus daarbij niet alleen op het naleven van de regelgeving rond het verzamelen, opslaan en analyseren van data, maar ook op transparant communiceren. Inwoners en bezoekers moeten zeker zijn dat hun privacy gewaarborgd blijft. Wie zijn gegevens toevertrouwt aan de slimme stad moet bovendien de garantie hebben dat ze zo goed mogelijk beschermd zijn tegen hackers. Zoiets kan de stad gerust uitbesteden aan een partner met kennis van zaken.

Een slimme stad is een zelflerende stad

Eens dat digitale fundament er ligt, kan een smart city er nieuwe toepassingen op bouwen door gebruik te maken van de gegevens die dankzij die vier blokken verzameld worden. Dat handmatig te doen, en dus zal Al goed van pas komen om die informatie nuttig in te zetten. Bovendien verandert onze maatschappij voortdurend: de ene dag is mobiliteit de prioriteit, het jaar erna is dat misschien veiligheid. Algoritmes moeten zich voortdurend aanpassen, dus is zelflerende artificiële intelligente van groot belang. Eigenlijk moet je als stad niet streven naar een slimme stad, maar wel naar een slimme dienstverlening voor iedereen.

Smart cities als antwoord op hedendaagse uitdagingen

Dat smart cities ons helpen om huidige en toekomstige uitdagingen te tackelen gelooft ook Microsoft-oprichter Bill Gates. Via zijn investeringsfonds Belmont Partners werkt hij aan het ambitieuze Belmont-project. Met een stad die van nul wordt ontworpen als smart city wil het project tonen hoe technologie de uitdagingen van het stadsleven kan overwinnen.
In ons land, en dus ook in onze eigen hoofdstad, is het mobiliteitsvraagstuk bijvoorbeeld een harde noot om te kraken. Nu al zien we smart city-projecten die dat proberen op te lossen. Zo werkt een van onze partners, Be-Mobile, aan 'Slim in Antwerpen'. Daarbij brengen verschillende sensoren, verspreid over heel Antwerpen, het verkeer van de stad in kaart. Je ziet de drukte op de weg, waar er taxi's zijn, bus- en tramhaltes, of stations voor deelfietsen. Zo kun je de ideale route door de stad uitstippelen voor elk moment van de dag. Dat lijkt me een initiatief dat ook in Brussel een positieve impact kan hebben op de mobiliteit. Niet alleen voor wie hier woont, maar ook voor wie er komt werken of op bezoek komt.
Zo zijn er nog tal van projecten die een meerwaarde kunnen betekenen voor Brussel en andere steden. Zoals voor energiebesparing, bijvoorbeeld. De Luxemburgse stad Esch-sur-Alzette bouwde een app die via Microsoft Azure data van verschillende sensoren en meters verzamelt, vervolgens het gas- en -watergebruik en de warmteniveaus binnen de stad analyseert en in kaart brengt. Dankzij de app bespaart de stad nu tachtig procent op energie en wordt de CO2-uitstoot er sterk verminderd.
Ook de veiligheid in onze hoofdstad kunnen we een boost geven met slimme technologie, bijvoorbeeld met de sociale intelligentie van Public Sonar, een andere Microsoft-partner. Hun artificiële intelligentie analyseert sociale media om zicht te krijgen op wat er leeft in de stad. Het kan de politie helpen om het spanningsniveau in verschillende buurten te analyseren en eventuele crisissituaties sneller op te sporen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar komen altijd op hetzelfde neer: het leven in onze steden aangenamer, efficiënter en veiliger maken.

Brussel heeft veel potentieel als slimme stad

Om een stad echt slim te maken zijn de vier building blocks dus cruciaal. Eens een stad dat digitale fundament heeft, kunnen ze door verschillende projecten zoals chatbots of drones het stedelijk leven een pak aangenamer maken. Hoe groter de stad, hoe groter de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Maar dat betekent ook dat er veel potentieel is om met technologie daarop een antwoord te bieden, zeker in een stad zoals Brussel. Ik kijk dus erg uit naar hoe zij zich met technologie op de toekomst van het stedelijk leven voorbereiden. De stad kan volgens mij uitgroeien tot een voorbeeld voor anderen.
 

Om meer te weten over digitale transformatie bij steden: https://info.microsoft.com/Accelerating-the-Digital-transformation-of-smart-cities.html?wt.mc_id=AID652705_QSG_213459

gearchiveerd onder: Categories: