U bent hier: Home / Nieuws / Opinie / Brussel kan digitale hart van Europa worden

Brussel kan digitale hart van Europa worden

Saskia Van Uffelen, Digital Champion Belgium
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Saskia Van Uffelen

Een vijftiental vooraanstaande personen werden uitgenodigd om in de periode van januari 2018 tot juni 2019 een opinie te publiceren op de website van het CIBG: allemaal krijgen zij op die manier de kans om hun visie voor het Brussels Gewest van morgen uit de doeken te doen en om hun wensen met betrekking tot de gewestelijke ICT’s te formuleren.

Het is belangrijk dat Brussel zich nu al voorbereidt op de digitale opportuniteiten van morgen. Brussel is rijk aan start-ups met een focus rond smart cities. Dat werd duidelijk tijdens de derde editie van de Brussels Digital Week in oktober. Maar opdat die digitale initiatieven ook op lange termijn kunnen meetellen, is een efficiënt digitaal beleid, met belangrijke rollen voor het onderwijs en de politiek, een must.

Vandaag is een 4G-netwerk nog de norm. Die snelheid is voldoende om foto’s en video’s van enkele megabytes vlot te kunnen downloaden, maar als we binnenkort VR-video’s met elkaar willen delen, hebben we een sneller netwerk nodig. Achter de schermen wordt al jarenlang aan een razendsnel 5G-netwerk gewerkt. Het zal de basis worden voor het Internet of Things, een gigantisch netwerk dat miljarden toestellen met elkaar zal verbinden: computers en smartphones, maar ook innovatieve toepassingen  zoals slimme videocamera’s, zelfrijdende auto’s, slimme koelkasten, de VR-bril, noem maar op. Voorlopig is het nog volop experimenteren, maar analisten rekenen dat de eerste commerciële 5G-telefoon waarschijnlijk al begin 2020 de winkelrekken vult.

Het Brusselse Gewest moet zich goed voorbereiden op de digitale opportuniteiten van morgen. Universiteiten bieden een dankbaar platform voor start-ups en andere bedrijven om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en uit te testen. Ericsson rolt vanaf 1 januari een 5G-netwerk uit op de campus van Corda Campus in Hasselt, en hoewel Brussel met het Innovation Centre ook nieuwe technologieën test, mag het digitale ondernemerschap van onze hoofdstad gerust uitvoeriger, specifieker en sneller tot uiting komen.

Als België een sleutelrol wil spelen op het vlak van informatietechnologie, dan moeten we van Brussel een digitaal schouwtoneel maken, waarbij universiteiten, bedrijven en start-ups invloedrijke co-producers zijn. Met zijn strategische ligging als centrum van Europa, heeft Brussel alleszins de potentie om de regie van de digitale agenda in handen te nemen, en technologieën, digitale competenties en economische doelstellingen te bundelen.

Een doeltreffende aanpak start bij de mensen die de tools hanteren. Slechts vier op de tien werknemers beschikken vandaag over de juiste digitale vaardigheden. Onze kinderen zullen sterke digitale skills hebben om nog mee te kunnen in de nieuwe complexe economie. Investeren in bijscholing en in de digitale ontwikkeling van het onderwijs zijn dus belangrijke agendapunten. Een initiatief als BeCentral, een digitale hub in het Centraal Station van Brussel waar mensen van alle leeftijden digitale labs kunnen volgen, heeft de boodschap goed begrepen. Om ervoor te zorgen dat de beroepsbevolking optimaal voorbereid is op de aanstormende uitdagingen, zijn meer ontmoetingsruimtes en werkplekken zoals deze welkom.

Ook het politieke veld speelt een belangrijke rol. Door een infrastructuur te voorzien die bedrijven zal toelaten om vlekkeloos te surfen op die golf van vernieuwing. Want er zijn heus wel wat infrastructurele uitdagingen wat 5G betreft. Op dit ogenblik is er immers nog geen Europese infrastructuur die het netwerk in België mee beheert. Daarin kunnen we een voorbeeld nemen aan een land als Frankrijk, waar een deel van het netwerk sowieso van Europese makelij moet zijn. Zo zorgen zij ervoor dat hun schat aan (persoonlijke) data ook bij hen blijft.

Brussel kan het centrale hart worden van de digitale economie. Een 5G Flagship van Europa, als het ware, die de Europese waarden uitdraagt en fungeert als expert in de verschillende domeinen rond digitalisering: ondernemerschap, innovatie en digitaal onderwijs. Met een performant data security landschap voor persoonlijke informatie en bedrijfsinformatie, gebaseerd op de langetermijnvisie dat data onze nieuwe economie zal ondersteunen.

De komende legislatuur (2019-2024) belooft veel nieuwe digitale wow-momenten te brengen in de beleving van burgers: zelfrijdende auto’s, een ‘echter-dan-echt’-perceptie van wedstrijden, meetings en andere events dankzij 3D-hologrammen, straatverlichting die dooft wanneer er niemand op straat is, huizen waarin je niets meer handmatig hoeft te bedienen. De mogelijkheden voor ons land, en specifieker voor het Brusselse Gewest, zijn eindeloos en liggen binnen handbereik. Laat ons niet langer aarzelen en vandaag nog het scenario uitschrijven.

gearchiveerd onder: Categories: