U bent hier: Home / Nieuws / Opinie / Brussel eerste CO2-vrije hoofdstad van Europa?

Brussel eerste CO2-vrije hoofdstad van Europa?

Ben Vicca, VP – CGI Belgium
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Ben Vicca

Een vijftiental vooraanstaande personen werden uitgenodigd om in de periode van januari 2018 tot juni 2019 een opinie te publiceren op de website van het CIBG: allemaal krijgen zij op die manier de kans om hun visie voor het Brussels Gewest van morgen uit de doeken te doen en om hun wensen met betrekking tot de gewestelijke ICT’s te formuleren.

In de Cities in Motion Index (ICIM) 2017 staat Brussel op plaats 44. Lang niet slecht op een lijst van 181 steden wereldwijd. Kenmerken van een slimme stad zijn duurzaamheid en ‘connectivity’ – lokaal en internationaal vlot bereikbaar zijn.
Toch kleurt de filekaart dagelijks dieprood rond Brussel. De wegen van en naar Brussel lijken hoe langer hoe meer verzadigd te geraken. De verouderde tunnels en het toenemende aantal auto’s verzachten deze statistieken niet. En dan hebben we het nog niet over de (economische)  gevolgen van al dit verkeer op de gezondheid van de inwoners en de dagelijkse pendelaars van en naar onze hoofdstad.

Time for action: hoe kunnen we openbaar vervoer, ruimtelijke ordening en verkeersstromen in, van of naar de hoofdstad efficiënter en ecologisch laten verlopen?

Laat we even luidop denken. Het initiatief Autoloze Zondag heeft al geleid tot de permanente inrichting van autoloze plekken in onze hoofdstad. Dankzij deze samenwerking tussen het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse gemeentes is Brussel voor één dag per jaar het grootste autovrije gebied in Europa. Waarom herhalen we dit alvast niet vaker? We want more…

Sharing is caring

Cambio-autodelen is hier een goed voorbeeld van. Dit laat individuen toe een auto te huren voor een bepaalde periode. Hetzelfde geldt voor Villo! waarbij fietsen ter beschikking staan. Maar er zijn nog opportuniteiten: laten we de huidige concepten omtoveren tot duurzame ecologische en beheersbare concepten.

Laten we Cambio transformeren naar e-Cambio met een volledige elektrische vloot, en Villo! naar e-Villo! voor middellange afstanden om het carpoolen of ‘sharing’ concept te bevorderen. Denk maar aan pendelaars die naar de stad komen werken of ‘meeten’. De (huidige) stadsrand of carpool parkings kunnen worden omgevormd naar Tower parkings met een directe aansluiting op het netwerk van e-Cambio, e-Villo!, metro, tram, bus. De Tower parkings bieden ook een Park & Meet ruimte, zo kan je bijvoorbeeld na een ochtendmeeting buiten de spits de stad intrekken.

Dit concept kunnen we nog verduurzamen met big data om verkeersstromen te spreiden en te optimaliseren. Via sensortechnologie, camerabeelden en zelfs onze smartphones of social media wordt een massa data verzameld. We passen “Internet of Things” toe op voertuigen (“Vehicle of Things”) en in combinatie met de beschikbare data kunnen we rijdende voertuigen automatisch routen. Door efficiënt gebruik van big data voor  dynamisch verkeersmanagement kan je nog meer besparen op energieverbruik en CO2-uitstoot.

CO2 reductie

De stad autoluw en CO2 vrij maken, zal zijn effect op gezondheid en algemeen welzijn niet missen. In combinatie met een uitgebreid sharing concept, e-vehicles, het in kaart brengen van alle data en optimaliseren ervan met slimme technologie, zetten we zeker stappen vooruit om onze mobiliteit en leefomgeving nog meer te verduurzamen. Onze droom: Brussel op de kaart zetten als een stad met oog voor natuur, gezondheid en leefbaarheid.

gearchiveerd onder: Categories: