U bent hier: Home / Nieuws / Opinie / Be.Brussels, Be.Ambitious

Be.Brussels, Be.Ambitious

René Konings, Chief Brussels Region Agoria
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

René Konings

Een vijftiental vooraanstaande personen werden uitgenodigd om in de periode van januari 2018 tot juni 2019 een opinie te publiceren op de website van het CIBG: allemaal krijgen zij op die manier de kans om hun visie voor het Brussels Gewest van morgen uit de doeken te doen en om hun wensen met betrekking tot de gewestelijke ICT’s te formuleren.

‘Be.Brussels, Be.Ambitious’, het is een slogan die onze stad als gegoten past. Brussel bruist, is internationaal en ondernemend. Technologiebedrijven houden dan ook van Brussel en hebben ambitie voor de toekomst van onze stad. Die toekomst is digitaal en wie digitaal zegt, zegt efficiënter, slimmer en de jobs van de toekomst. Om de ambities van het digitale Brussel waar te maken, zijn twee zaken essentieel: investeren in de technologische infrastructuur van de toekomst én het aanwezige talent op de arbeidsmarkt beter aanspreken.

Brussel is jong, barst van het talent en creëert enorm veel jobs. De digitalisering van de economie zal in de komende jaren ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt veroorzaken. De inhoud van alle jobs verandert. Vaak beperkt, soms drastisch. Een aantal doemdenkers voorspelt dat robots onze jobs zullen inpikken. Er zullen inderdaad een aantal jobprofielen verdwijnen, maar technologie zal nog meer nieuwe banen bij creëren. Voor elke job die in de toekomst verloren gaat, komen er 3,7 nieuwe bij, blijkt uit de studie ‘Be the Change’ (www.agoria.be/bethechange) van Agoria. Het is nu gewoon een kwestie van iedereen aan de slag te krijgen.

Bij gelijkblijvend beleid zullen er in 2030 in ons land liefst 584.000 vacatures niet ingevuld raken. 84.000 van deze vacatures bevinden zich in het Brussels gewest. We gaan minder nood hebben aan loketbediendes, ongeschoolde handarbeid(st)ers en kassier(sters)s. Ons land heeft wel meer nood aan bijvoorbeeld verplegend en verzorgend personeel, digitale experten, onderwijzend personeel, wetenschappers en ingenieurs. Maar ook nieuwe jobs als mobiliteitsplanner, consumptiecoach, informatiefilteraars, data-analisten en dronepiloten zullen hun opwachting maken op onze arbeidsmarkt. Kortom, heel wat kansen voor Brusselaars.

Talent aanspreken

Bijleren en omscholen zal echter noodzakelijk zijn, om nog maar te zwijgen van activatie en een hogere productiviteit. Vooral de schooluitval van Brusselse jongeren zonder secundair diploma (de zogenaamde NEETs), zonder voldoende talenkennis en zonder scholing die naar knelpuntberoepen leidt, moet ons kopzorgen baren. Voldoende investeren in een snelle opstart en efficiënte werking van opleidingscentra als de ICT-Pool en Technicity zijn broodnodig. De programma’s die door deze centra worden uitgewerkt, kunnen op de data van ‘Be the Change’ inspelen. Laten we bovendien extra aandacht besteden aan NEETs door hen een eerste projectmatige succeservaring te geven en daarna te begeleiden naar een digitaal opleidingstraject.

Er werken nu 55.000 Brusselaars in de Brusselse rand. Het is nodig om systemen voort te zetten als Activa.Brussels om dit cijfer in de volgende legislatuur richting 75.000 te laten evolueren, want Brussel is geen eiland. Systemen van duaal leren hebben in het buitenland al ruimschoots bewezen naar jobs te leiden. In ons land zijn al een aantal succesvolle trajecten opgestart, maar het mag gerust ambitieuzer. En laten we dit systeem niet beperken tot het secundair onderwijs. Het Brussels hoger onderwijs moet bij uitstek inzetten op alternerend leren en op die manier uitgroeien tot een professioneel interactienetwerk tussen jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.

Technologie stimuleren

Eén derde van de technologische start-ups in ons land bevindt zich in het Brussels gewest. Onze stad speelt zo een belangrijke rol als innovatie- en jobmotor in België. Artificiële intelligentie, cyberveiligheid, E- en M-health en smartgov zijn maar enkele van de domeinen waarin Brussel kan uitmunten. Ambities waarmaken in deze domeinen, betekent ook een beroep kunnen doen op de modernste technologische infrastructuur. En de basis van een goede technologische infrastructuur is 5G.

5G is de 5e generatie van mobiele netwerken en 100 keer sneller dan het huidige 4G-netwerk. Dat is noodzakelijk, want we verbruiken met zijn allen steeds meer data; tussen 2013 en 2015 verachtvoudigde het dataverkeer in het Brussels gewest. Het snelle 5G-netwerk biedt hiervoor oplossingen en maakt bovendien nieuwe toepassingen mogelijk. Voor de uitbouw van een Smart City, het internet der dingen, intelligent verkeersbeheer, zelfrijdende voertuigen, veiligheid en andere slimme toepassingen bij overheden, bedrijven en gezinnen hebben we een performanter netwerk nodig.

De Brusselse regering heeft aangegeven haar emissienorm opwaarts bij te stellen, maar ook in de toekomst zullen aanpassingen nodig blijven. Met het oog daarop moet het Brussels gewest een gecoördineerde langetermijnvisie voor de ontwikkeling van de telecominfrastructuur hebben.

Technologiebedrijven zijn partners waarmee we de ambities van onze mooie stad waar kunnen maken. Talent en technologie: de twee sleutels tot succes.

Be.Brussels, Be.Ambitious

gearchiveerd onder: Categories: