U bent hier: Home / Nieuws / Opinie / “Let’s BMC”, as in… Brussels Model(ing) City

“Let’s BMC”, as in… Brussels Model(ing) City

Brigitte Doucet, Editor en journaliste bij Regional-IT
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Brigitte Doucet

Een vijftiental vooraanstaande personen werden uitgenodigd om in de periode van januari 2018 tot juni 2019 een opinie te publiceren op de website van het CIBG: allemaal krijgen zij op die manier de kans om hun visie voor het Brussels Gewest van morgen uit de doeken te doen en om hun wensen met betrekking tot de gewestelijke ICT’s te formuleren.

Brussel beschikt over alle puzzelstukjes om nieuwe ideeën en initiatieven te creëren, om nog maar te zwijgen van het potentieel waar het gewest geen gebruik kan of mag van maken.

Ja, België is een klein land en ons nog kleinere gewest moet roeien met de soms weinige riemen die het heeft, maar net daarom moeten we meer nadenken. Vanwege de omvang van het gewest, zal Brussel nooit met dezelfde wapens – of beter gezegd, statistieken – strijden als Europese en internationale metropolen waarvan de omvang, middelen en bevolking veel zwaarder doorwegen. Maar wie niet groot is, kan en moét wel slim zijn. “Small is beautiful”, hoor je weleens, maar ik geef de voorkeur aan “small can be powerful”.

Nergens anders ter wereld is er meer potentieel om het typische traditionele – de “zinneke”-mentaliteit in Brussel – en het out-of-the box 2.0-denken te verenigen.

We zeggen al jaren – nee, decennia – dat Brussels alles heeft om zijn potentieel waar te maken: tal van (lokale en internationale) bedrijven en openbare instellingen (die ook nog eens heel divers zijn), kwalitatief onderwijs (vooral het hoger), getalenteerde maar betaalbare mensen, een culturele, communautaire en sociale smeltkroes, overheidsinstanties die bereid zijn om basisondersteuning te bieden… Die dingen kunnen ze ons niet afnemen, ook al moet er vooruitgang geboekt worden en ja, ook extra middelen gevonden en toegekend worden om talent en skills bloot te leggen.

We beschikken over de nodige ingrediënten om een discussie aan te gaan over innovatie, ondernemerschap en de doordachte toepassing van economische en sociale technologieën en modellen die gedreven worden door tal van ideeën, (persoonlijke of collegiale) initiatieven en kosmopolitische visies.

Er hebben in dit kader al meerdere initiatieven het licht gezien en tal van ruimtes hun deuren geopend. Waar het gewest misschien wel nog aan kan werken, is zijn vermogen om de dingen 4, 10 of zelfs 100 keer grootster te zien. Om alle punten met elkaar te verbinden en ze onder te brengen in een samenhangend schema. Om een ruimte-slash-lab te creëren waar durven, testen en uitdagingen aangaan normaal is, waar experimenteren en anticiperen de orde van de dag is. Niet op basis van vijfjarenplannen. Er moet gedacht worden in sprints waarbij iedereen rond dezelfde thema’s experimenteert met duidelijke deadlines. Tijdens die periode moeten deze thema’s geconcretiseerd of, indien nodig, afgesloten worden. Test- en voorspellingsfases op korte of middellange termijn zijn natuurlijk alleen mogelijk als er onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatiepotentieel is dat kadert binnen een meer gestructureerde langetermijnvisie.

En wat als Brussel zou (durven) dromen over een toekomst waarin het kan zeggen “invented/imagined/tested here”? Wat als we van Brussel een BMC-ruimte maken? BMC als Business Model Canvas, dat kent iedereen wel, maar in dit geval staan deze drie letters voor Brussels Model(ling) City. Voor een nieuwe mentaliteit.  


Brigitte Doucet
Editor en journaliste bij Regional-IT
www.regional-it.be
De mediahub van de digitale en IT-sector in Franstalig België

gearchiveerd onder: Categories: