U bent hier: Home / Nieuws / Nieuws / WePulse, een nieuwe naam voor het programma voor de informatisering van de plaatselijke besturen (IPB)

WePulse, een nieuwe naam voor het programma voor de informatisering van de plaatselijke besturen (IPB)

Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir
Het programma voor de informatisering van de plaatselijke besturen (IPB) biedt een nieuwe identiteit die de ambitie weerspiegelt om de digitale transformatie van de gemeenten en de OCMW's van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op te drijven.

In de maand maart werd WePulse gelanceerd en uitgerold tot 2025. Het programma draagt zijn steentje bij aan de digitalisering van de plaatselijke openbare diensten. Het wil, via een gepersonaliseerde opvolging, de kwaliteit van de diensten aan bedrijven en burgers opmerkelijk verbeteren.

WePulse zal de gemeenten en de OCMW's hiervoor een gemeenschappelijke softwarebasis bezorgen, gehost op een gecentraliseerde infrastructuur binnen het gewestelijk Data Center, en een gemeenschappelijke tool voor transversaal beheer van de relatie met de gebruikers.

Naast het financiële beheer (boekhouding, inkomsten/belastingen) of het hr-beheer en de sociale dossiers, omvat WePulse ook het beheer van de relaties tussen de gebruikers (burgers, bedrijven en partners) en de lokale besturen.

Het gewest heeft meer dan 60 miljoen euro uitgetrokken om dit initiatief te ondersteunen en heeft het CIBG, in partnerschap met de Brusselse lokale overheden, opdracht gegeven om het operationeel beheer ervan op zich te nemen. De beoogde doelstellingen zijn vérstrekkend en worden ondersteund door een inclusief en collaboratief proces dat alle lokale overheden betrekt bij de genomen beslissingen: online administratieve stappen, vlotter en sneller beheer van dossiers, efficiëntie van IT-kosten, verlichting van de administratieve lasten, ...

"WePulse staat symbool voor de missie van het CIBG. Punt is om de investeringen, competenties, infrastructuren, feedback en kaderovereenkomsten te bundelen in een inclusieve, geïntegreerde en globale aanpak die iedereen ten goede komt. Het WePulse-programma biedt niet alleen schaalvoordelen, maar ook de kans om het machtsevenwicht met leveranciers te herstellen, door het opleggen van een resultaatsverplichting en een hoger serviceniveau." Nicolas Locoge, directeur-generaal

Tot dusver sloten 18 gemeenten en 17 OCMW's zich aan bij het We Pulse-programma. De eerste resultaten worden spoedig verwacht, bijvoorbeeld voor het opdrijven van de digitalisering van het beheersproces bij adreswijziging, de dematerialisatie van de ambtelijke processen voor hr-beheer, ...