U bent hier: Home / Nieuws / Nieuws / Eerstelijnsacteurs in groten getale op het Gewestelijk Salon voor Digitale Inclusie!

Eerstelijnsacteurs in groten getale op het Gewestelijk Salon voor Digitale Inclusie!

Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Voor het eerst vond een gewestelijk salon voor digitale inclusie plaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Rijke interventies, constructieve ontmoetingen, ... Een terugblik op dit event dat meer dan 200 actoren van digitale inclusie samenbracht!

De eerste editie van het gewestelijk salon voor digitale inclusie vond plaats op 19 januari in Brussel. Deze bijeenkomst, georganiseerd door de Coördinatie Digitale Inclusie binnen het CIBG, stelde het Brusselse ecosysteem voor digitale inclusie in staat beste praktijken uit te wisselen, ervaringen te delen en zo vooruitgang te boeken bij de opbouw van een meer inclusieve digitale samenleving.

Na een inleiding door Marc Van den Bossche, Adjunct-directeur-generaal van het CIBG, werd de ochtend gevuld door drie rondetafelgesprekken, die de balans opmaakten van de belangrijkste problemen van het ecosysteem: communicatie met de actoren en doelgroepen, ethiek in het kader van begeleiding van de doelgroepen én opleidingsinstrumenten en -platforms. 

De verschillende netwerkmomenten die de dag onderbroken hebben, waren een mooie gelegenheid om de talrijke actoren op het gebied van digitale inclusie te ontmoeten!  Belgian Institute for Sustainable IT asbl/vzw, Bibliothèques Sans Frontières Belgique - Bibliotheken Zonder Grenzen België,  Circular.brussels, la Cité des métiers, Cf2D, Close the Gap, CodeNPlay, Digitalcity.brussels, Digitrein, Eqla, Falc.be, Febelfin, Interface3, itsmeDigitalID, la Fondation pour l'Inclusion Digitale, Lire et Ecrire Bruxelles, MAKS vzw, Oxfam-Solidarité, Passe Muraille, Solival asbl et WeTechCare waren aanwezig om hun diensten voor te stellen.

Aan het begin van de middag presenteerde Quentin Martens namens de Koning Boudewijnstichting de Barometer voor Digitale Inclusie. Een zeer relevante inleiding vóór de plenaire vergadering, die bestond uit Tania Maamary (coördinator digitale inclusie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Charline Gorez (woordvoerster van Febelfin), Irène Riabicheff (easy.brussels), Mathieu Angelo (directeur van CAWaB) en Stefan Platteau (lid van de raad van bestuur van CABAN en directeur van Fobagra). Inclusieve aanbevelingen, informatiesessies over e-bankieren, "Train the Trainer"-opleidingen, functieprofiel van e-inclusiefacilitatoren, bewustmaking van overheidsdiensten, ... Voor elk van de behandelde onderwerpen konden de panelleden hun respectieve acties voorstellen. De dag werd afgesloten met een presentatie van Erika Cas (Sonecom) over de evolutie van het gebruik van OCR's en de studie over het profiel van het publiek dat OCR's bezocht in 2022.

Tot slot profiteerde de coördinatie voor digitale inclusie van dit event om de Gids voor Digitale Inclusie te presenteren. Het document is beschikbaar in het Frans en het Nederlands en geeft een overzicht van meer dan 450 Brusselse actoren, hun contactgegevens en de diensten die zij aanbieden. Het bevat ook belangrijke informatie over de toegang tot apparatuur, internet en opleiding, alsmede interviews met belangrijke spelers. Deze volledige cartografie zal het ongetwijfeld makkelijker maken voor professionals om de burgers, afhankelijk van hun gemeente, naar de structuren te leiden die aangepast zijn aan hun behoeften, bijvoorbeeld op het gebied van hulp bij sociale of administratieve stappen. Naast de exemplaren die op het salon werden uitgedeeld, zullen 858 papieren exemplaren naar 447 partners worden toegestuurd, terwijl de digitale versie onder meer dan 1 350 andere actoren zal worden verspreid.  De Coördinatie Digitale Inclusie binnen het CIBG is gevoelig voor uw feedback en staat klaar om te reageren op elk verzoek tot wijziging of toevoeging via inclusie@paradigm.brussels.

Het succes van deze beurs bevestigt de positionering van het CIBG als gewestelijke autoriteit op het gebied van ICT en als coördinator van de digitalisering. Veel dank aan de partners van de Coördinatie Digitale Inclusie binnen het CIBG voor hun actieve deelname aan dit salon!

gearchiveerd onder: Categories: