U bent hier: Home / Nieuws / Klantennewsletters / 2014 / Newsletter: Back Office / Gemeente Watermaal-Bosvoorde

Gemeente Watermaal-Bosvoorde

We hadden een boeiend onderhoud met Ghislaine De Grave, IT-verantwoordelijke en Belinda Salick, administratief assistente, in één van de groenste Brusselse gemeentes, Watermaal-Bosvoorde.
“U moet weten, zo onderstreept mevrouw De Grave, dat de informaticadienst van een gemeente een breed pallet aan diensten voor scholen, bibliotheken, crèches etc. verzorgt. Dit gaat van het onderhoud van servers, over het opvolgen van de laatste technologische vernieuwingen, tot specifieke coaching...”
De diensten van het CIBG maken hierbij al ruim 20 jaar het verschil: IT-beveiliging, beheer van back-ups, vaste en mobiele telefonie, de aankoopcatalogus (nu ook online beschikbaar), én last but not least IRISbox het elektronisch loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

IRISbox

Ghislaine De Grave: “Ik herinner me nog levendig de communicatiecampagne van IRISbox drie jaar geleden, georganiseerd door het CIBG en gefinancierd door het Gewest. Een volle week werd in een lokaal van ons gemeentehuis een stand opgezet met een steward en hostess die de burgers lieten zien hoe IRISbox precies werkt.”
Vandaag, 3 jaar later, is IRISbox een vaste waarde ook al is de toevloed aan het loket in Watermaal-Bosvoorde iets minder groot dan in sommige andere gemeentes.
De nieuwe communicatiecampagne (affichage en wobblers) van het CIBG is in elk geval een extra geheugensteuntje voor de burgers die IRISbox nog niet hebben ontdekt.

OCR

Watermaal-Bosvoorde heeft eind vorig jaar een Openbare Computer Ruimte ingehuldigd. In het gebouw van de kunstacademie is een ruim lokaal voorbehouden voor de enthousiaste leerlingen van dit project.
Maar liefst 14 computers staan tot hun beschikking en de ruimte heeft alle faciliteiten van een professioneel leslokaal, inclusief smartboard.
Vrijwilligers van de Maisons de Quartier/Wijkhuis en jonggepensioneerde IT-leraars verzorgen de opleidingen. Doelpubliek: 60-plussers en burgers die net in de gemeente zijn komen wonen.
“De OCR wordt vanaf dag 1 intensief gebruikt.”
Basis-informaticaopleidingen verzorgen voor leken maakt immers deel uit van punt 2 (Sociale cohesie, solidariteit en emancipatie van het individu) van de agenda 21 van de gemeente Watermaal-Bosvoorde. Met name actie 44. De nieuwe Openbare Computer Ruimte past perfect in dit plaatje. Een agenda 21 verzamelt een aantal actiepunten op het vlak van duurzame ontwikkeling. Met “duurzaam” bedoelen we het juiste evenwicht vinden tussen de 3 volgende pijlers: sociaal, economie en milieu.

Toekomstmuziek

Ghislaine De Grave: “We zitten niet stil en hebben natuurlijk wensen voor de toekomst. Zo zijn we op zoek naar een applicatie voor particulieren om voor verhuizers en ondernemers het openbare wegennet te reserveren.”
Daarnaast zouden we ook graag een elektronisch platform laten ontwikkelen voor het beheer van de speelpleinen voor jongeren.
“Bij het CIBG zijn we met onze toekomstplannen aan het juiste adres. Zij ontwikkelden in het verleden immers een ruim aantal thematische platformen voor verschillende klanten: Mobiel Brussel, Sociaal Brussel online etc. én zij kennen onze business!”